Annat som kan vara kul att kolla in: Fynda på min loppis, mycket radiorelaterat jox. Polisradiohistoria - ett måste för dig som är intresserad av polisradio. Om du ska ha radiokalas så glöm inte detta ;-)
|
P500-sidan P500 är en produkt som utvecklats av det danska företaget Niros. I Niros marknadsföring kallades den från början Aladin men fick senare heta TRX1001. När svenska Ericsson beslutade att ta in den i sitt sortiment fick den heta P500, den fick med tiden ersätta den Amerikanska P400 som var på väg att fasas ut ur sortimentet. Det enda som skiljer Nirosversionen från Ericssonversionen är loggan på displayfönstret. Radion fick stora framgångar på blåljusmarknaden och hängde snart i bältet på varenda polis, brandman och ambulanssjukvårdare. P500 hade en mycket kraftfull och flexibel programvara som senare även flyttade in i den nya mobilstationen Aurora. Radion kunde levereras som 16-knappar eller 4-knappar i tre olika färger: grå(standard), gul eller röd. Som ett kompliment till P500 har den en lillebror som heter P50 med lite enklare hårdvara och mjukvara. En specialvariant av P500 som kallades B96 levererades till dåvarande Räddningsverket i ganska stora volymer. Det var egentligen en vanlig P500 men var röd till färgen och hade ett speciellt tangentbord, fanns både som 4-knapp och 16-knapp. Det fanns även en grön variant för Socialstyrelsen. Tillverkningen av P500 pågick 1996 till 2010 då Niros gick i konkurs.
Vad kan man göra för kul med en P500 i dag? Radion finns på de tre vanliga frekvensbanden. Med coach-programmet kan radion proggas till många smarta funktioner, den har blixtsnabb ton-scanning, CCIR-muting, DTMF, CTCSS mm. Färdiga proggfiler finns nedan för lite olika ändamål. Om du har en P502 kan du progga in de nya licensfria kanalerna på 69 MHz. Har du en P504 eller P505 så kan du alltid göra en amatörradio för 2m respektive 70 cm FM. Om du är duktig på radioprogrammering kan du ladda ner COACH här Detta är Ericssons COACH
originalprogram för C50/F50/P500-programmering. Programmet är inget för
nybörjare, programmeringsmanual finns för nerladdning, om du är van med
radioprogrammering så klarar du nog att klura ut hur allt funkar.
Versionsnumret är 4.81 som är den senaste stabila
versionen. Du behöver bara packa upp filerna i lämplig mapp, ingen
installation behövs, du kör bara pc1001.exe i dos.
Programmet funkar även i många Windowsversioner men ska då startas
med Notera följande: Du kan inte få support på programvaran här på komradio.com (RTFM!) Här laddar du ner programvaran: C50-COACH Zip-filen innehåller lite färdig kodning och exempel, 2 m amatörradio, 70 cm amatörradio, marin VHF och jaktkanaler, de nya licensfria kanalerna på 69 MHz, bara att hugga tänderna i och mekka, eller använda dem som de är. Här laddar du ner programmeringsmanualen Om du är riktigt slängd i radioprogrammering så kanske du vill testa "Niros Programming Language", NIRPL. För att få tillgång till detta startar du coach med växeln /NiPrebeN alltså PC1001.exe /NiPrebeN. Manualen till NIRPL finns att ladda ner här. Kom dock ihåg att ingen support ges. Läs, förstå eller ge upp! Om du är avancerad radioanvändare kanske du vågar dig på att gå in i servicemod och pilla med diverse parametrar på radion. Här finns stora möjligheter att göra bort sig, så var lite försiktig, rör ingenting som du inte förstår.Här kan du ladda ner P500 PARAMETER SETTINGS För att progga behövs givetvis även en RIB-box mellan dator och radio, kan vara lite svårt att få tag på. Den som är händig kan bygga en själv, schema finns här. Till RIB-boxen behöver du också programmeringskablar, dessa kan du också tillverka själv Ritning på programmeringskablarna här. Teknisk manual för TRX1001 För den som vill gå P500 in på livet kan den fullständiga tekniska manualen vara av intresse. Jag har lagt upp den här för nedladdning. Den är på 17 MB som pdf-fil (305 sidor) men väl värt att ladda ner. Den innehåller all tekniska data för de olika varianterna, kretschemor, komponentlistor och lite om trimmning och justeringar. Ladda ner här: Manual TRX1001 ver 12.pdf Manualen för tillbehör för P500 kan också vara av intresse (336 sidor, 10 MB). Den innehåller kretsschemor, komponentlistor, beskrivningar och lite annan teknisk info för de olika tillbehören. Ladda ner här: Manual for Accessories_20050526.pdf
Batteriladdare Till P500 finns flera olika laddare. Det finns 2-fackladdare med och utan programmeringsinterface. Det finns även 6-facksladdare. Den vanligaste laddaren är Niros original 1-facksladdare (bild). Det är en ganska enkel konstruktion som känner av temperaturen på cellerna i batteriet och går över till underhållsladdning när batteriet är fulladdat. Detta indikeras av lysdioder. Det finns även andra fabrikat av laddare, den vanligaste av dessa är Natekladdaren som är en mycket bra laddare. Kanske inte helt lätt att få tag på i dag. Originalladdaren har lite oförtjänt fått dåligt ryckte som en dålig laddare. Den "förstör batteriet" den "klarar inte att ladda fullt" osv enligt mångas åsikt. Emellertid fungerar den alldeles utmärkt om den hanteras på rätt sätt. Tricket att få den att fungera bra är att ställa in den lilla omkopplaren på undersidan rätt (bild). Det är omkopplaren märkt "1" som används, den som är märkt "2" används inte. - Omkopplare 1 ska ställas i "High" om du laddar en radio som är påslagen, då räcker underhållsladdningen till att både strömförsörja radion och underhållsladda batteriet. - Omkopplare 1 ska ställas i "Low" om du laddar ett löst batteri eller en radio som är avstängd, då blir underhållsladdningen lagom för att hålla batteriet toppladdat. Om omkopplaren står i "High" och du laddar ett löst batteri eller en radio som är avstängd så blir underhållsladdningen alldeles för hög och du riskerar att ladda sönder batteriet om det får sitta i laddaren under lång tid. Om omkopplaren står i "Low" och du laddar med radion påslagen så räcker inte underhållsladdningen för att strömförsörja radion utan radion kommer sakta men säkert urladda batteriet så det är tomt när du tar radion ur laddaren! Diverse tillbehör P500: Programmeringsinterface (RIB)
|